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The difficult financial times have dramatically increased the number of foreclosures which property
owners are facing. An alternative to a short sale or foreclosure to be considered by property owners
is the possibility of deeding the encumbered property back to the lender--giving the lender a "deed in
lieu of foreclosure." REALTORS® need a basic understanding of this process to effectively assist
their clients in these circumstances.

Q 1. What is a deed in lieu of foreclosure?

A\ A deed in lieu of foreclosure is a deed given by the trustor (the borrower) to the beneficiary (the

lender) to stop the foreclosure process or as a way to completely avoid the start of the foreclosure
process. (Cal. Civ. Code § 2889; Bradbury v. Davenport, 120 Cal. 152 (1898).)

Q 2. What are the advantages and disadvantages to the lender of taking a deed in lieu of
foreclosure?

A By accepting a deed in lieu of foreclosure, the lender avoids the costs and delays of foreclosing.
However, (1) any junior liens are not extinguished (a foreclosure wipes out junior liens), (2)

the borrower may later try to set the conveyance aside, and/or (3) the borrower's other creditors may
argue that the conveyance was a "fraudulent conveyance" which jeopardizes their ability to satisfy
their claims against the borrower.

Lenders can protect themselves against hidden junior liens by obtaining an endorsement to the
beneficiary's title insurance policy that places title in the beneficiary free and clear of any junior liens.

Q 3. What are the advantages and disadvantages to the borrower of giving a deed in lieu of
foreclosure?
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A By giving a deed in lieu of foreclosure and thus stopping the foreclosure, the borrower avoids any

further injury to his/her credit and insulates himself/herself from any possible exposure to a
deficiency judgment. If the deed in lieu is given to the lender early on, the borrower avoids having a
notice of default recorded against his or her name. However, the borrower will be denied any
opportunity to retain the excess proceeds, if there are any, following a trustee's sale.

Courts do not necessarily invalidate a transfer by deed in lieu of foreclosure even if the value of the
property greatly exceeds the balance on the loan. (See Bastajian v. Brown, 57 Cal. App. 2d 910
(1943).)

Q 4. Does giving a deed in lieu of foreclosure to a lender automatically cancel the note and deed of
trust?

A Not necessarily. There should be a clear written agreement between the borrower and the lender

regarding this issue of whether the debt is cancelled or whether the borrower still owes the lender
any additional sums of money.

Q 5. Can a lender have a deed in lieu of foreclosure held by escrow at the time of making the
loan to be transferred to the lender in the event of the borrower's default?

A No. A deed in lieu of foreclosure given at the time of making the loan or required to be given in

the loan documents effectively cuts off the borrower's redemption rights (with a judicial foreclosure
only) following default and is thus prohibited by law.(Bradbury v. Davenport, 120 Cal. 152 (1898).)

Q 6. Can a borrower complete a deed in lieu of foreclosure and record it without the lender’s
permission?

A No. Aborrower shouldn't do that for two reasons. First, transfer of title doesn't automatically

extinguish the note and deed of trust. Second, recording the deed raises a rebuttable presumption
of the delivery and acceptance of the deed by the lender. A deed does not effectively transfer title if
it is not accepted by the lender (Perry v. Wallner, 206 Cal. App. 2d 218 (1962)). In fact, Civil Code
Section 1058.5 provides a lender with a way to reject this attempted transfer of title. The lender can
record a Notice of Nonacceptance.

Q 7. Where can | obtain additional information about this and related subjects?

A This legal article is just one of the many legal publications and services offered by C.A.R. to its
members. For a complete listing of C.A.R.'s legal products and services, please visit car.org.

Readers who require specific advice should consult an attorney. C.A.R. members requiring legal

assistance may contact C.A.R.'s Member Legal Hotline at (213) 739-8282, Monday through Friday,
9 a.m. to 6 p.m. and Saturday, 10 a.m. to 2 p.m. C.A.R. members who are broker-owners, office
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managers, or Designated REALTORS® may contact the Member Legal Hotline at (213) 739-8350 to
receive expedited service. Members may also submit online requests to speak with an attorney on
the Member Legal Hotline by going to http://www.car.org/legal/legal-hotline-access/. Written
correspondence should be addressed to:

CALIFORNIA ASSOCIATION OF REALTORS®
Member Legal Services
525 South Virgil Avenue
Los Angeles, CA 90020

The information contained herein is believed accurate as of Aug. 5, 2008. It is intended to provide
general answers to general questions and is not intended as a substitute for individual legal advice.
Advice in specific situations may differ depending upon a wide variety of factors. Therefore, readers
with specific legal questions should seek the advice of an attorney.

Copyright© 2008, CALIFORNIA ASSOCIATION OF REALTORS® (C.A.R.) Permission is granted to
C.A.R. members to reprint this material in hardcopy or PDF format only for personal use or with
individual clients. This material may not be used or reproduced for commercial purposes. Other
reproduction or use is strictly prohibited without the express written permission of the C.A.R Legal
Department. All rights reserved.
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